DjazzVibes Generations

DjazzVibes Generations
17 april 2018 Gino

DjazzVibes Generations

Djazz voor jong en oud in de aanloop naar DjazzVibes 2018

In de aanloop naar het DjazzVibes Festival op 25, 26 en 27 mei organiseert DjazzVibes in samenwerking met de Gruitpoort het DjazzVibes Generations Programma. De grote finale is een grootse uitvoering op zaterdag 26 mei om 17.00 op het DjazzVibes podium in de Grutstraat van het bekende vuistlied (‘Deze vuist op deze vuist’) uit het televisieprogramma De Film van Ome Willem, samen met Edwin Rutten (Ome Willem zelf) en The Konrad Koselleck Big Band. Tijdens twee familie-jazzmiddagen en bij een scholenchallenge wordt dit optreden voorbereid om zo de generaties te verbinden.

Scholen Challenge
Basisschoolkinderen kunnen voor hun klas een concert van de finalisten van het Prinses Christina Concours winnen door een creatieve uitvoering van het ‘vuistlied’ te filmen en met DjazzVibes te delen op Facebook. De winnaars mogen met hun klas naar een van de schoolvoorstellingen op vrijdag 25 mei in de Gruitpoort, waar natuurlijk ook het vuistlied op het programma zal staan.

Familiemiddag
In de aanloop naar het festival verzorgt Allerd van den Bremen samen met het DoeJazz combo op zaterdag 28 april en zondag 29 april  een boeiende meedoenmuziekmiddag met jazz als rode draad onder het motto: ‘de wondere wereld van de jazz’.

Finale
Alle belangstellenden van jong tot oud, ook die niet aan de scholen challenge of familiemiddagen hebben meegedaan kunnen op zaterdag 26 mei tijdens het DjazzVibes festival meedoen aan de grote finale. Onder leiding van Edwin Rutten en The Konrad Koselleck Big Band zal om 17.00 gezamenlijk het ‘vuistlied’ worden gezongen. Wie nog even wil oefenen kan om 15.00 komen inzingen met Edwin Rutten in de Gruitpoort.

DjazzVibes Generations:

Familiemiddag De wondere wereld van Jazz met Allerd van den Bremen en het DoeJazz Combo
Za. 28 april om 14.30u in Woonzorgcentrum Schavenweide, Schavenweide 2 Doetinchem
Zo. 29 april om 14.30u in het Senioren Ontmoetingspunt, IJsselkade 13 Doetinchem

Schoolvoorstellingen  So what’s Jazz door winnaars Prinses Christina Concours
Vr. 25 mei 9.00-12.00u in de Gruitpoort, Hofstraat 2 Doetinchem

Inzingen met Edwin Rutten
Za. 26 mei om 15.00u in de Gruitpoort, Hofstraat 2 Doetinchem

Finale Vuistlied door Edwin Rutten en The Konrad Koselleck Big Band
Za. 26 mei om 17.00u op het DjazzVibes Podium in de Grutstraat Doetinchem

Deelname aan DjazzVibes Generations is gratis.

Over DjazzVibes Generations:
Muziek verbindt. En Jazz in het bijzonder. Met DjazzVibes Generations brengen we een intergenerationele muziekverbinding tot stand. We brengen de disciplines muziek, nieuwe media en (immaterieel) erfgoed samen in een participatieproject.

DjazzVibes als festival staat voor inclusiviteit: iedereen, jong en oud, telt mee. De verbindende kracht die muziek heeft tussen verschillende generaties, brengen wij tot uiting op ons festival met het lied ‘Deze vuist op deze vuist’. Wij gebruiken dit lied als rode draad tijdens en in aanloop naar het festival. Generaties zijn er mee opgegroeid. Het is derhalve wel te bestempelen als immaterieel cultureel erfgoed van Nederland.

Deze vuist op deze vuist is een Nederlandstalig kinderliedje, gezongen door de Nederlandse jeugdprogrammamaker en drummer Edwin Rutten. Het liedje werd geschreven door Willem Wilmink, met muziek van Harry Bannink, voor de kindertelevisieserie De Film van Ome Willem. Afleveringen van dat programma werden altijd afgesloten met het zingen van dit liedje.  De tekst is vrij eenvoudig: Deze vuist op deze vuist deze vuist op deze vuist deze vuist op deze vuist en zo klim ik naar boven. Tijdens het zingen van het liedje kwamen in Ruttens kinderprogramma altijd alle kinderen uit het publiek naar voren, die om de beurt hun vuisten, klimmende wijs, op elkaar stapelden. Het liedje kent door de opeenvolgende majeure C-, D- en E-akkoorden een opgewekte toon.

Met een bijzondere jazz uitvoering door Ome Willem (Edwin Rutten) samen met The Konrad Koselleck Big Band, sporen wij tijdens DjazzVibes in de binnenstad van Doetinchem het publiek, dat dan bestaat uit verschillende leeftijdsgroepen, en elkaar aan om gezamenlijk de vuisten op elkaar te stapelen. Daarna neemt Ome Willem ons mee in de jazzmuziek met de bigband op een manier die zowel voor jong als oud aantrekkelijk is.

DjazzVibes 2018 25, 26 en 27 mei in Doetinchem > www.djazzvibes.nl